top of page
Search
  • Writer's pictureRostra

Puheenjohtajan vastaus Flinga -palautteeseen

Updated: Mar 23, 2023

Aluksi haluan kiittää kaikkia siitä, että Flinga keräsi niin paljon kommentteja, sillä selkeästi tarvetta tällaiselle foorumille oli, ja jäsenistöllä oli paljon asiaa. Olen kuitenkin pettynyt siellä käydyn keskustelun tasoon, ja olen aidosti pahoillani, että Symposion on tällä hetkellä noin erimielinen ja riitaisa. Oma tavoitteeni on tämän vuoden aikana ryhmäyttää Symposionin jäsenistöä ja purkaa vastakkainasettelua, joka Flingassa leimahti. Sain vaikutelman, että jonkinlaiset patoumat ovat kyteneet pinnan alla jo pidemmän aikaa, mutta näitä ei syystä tai toisesta ole osattu ottaa esiin. Olen myös erittäin harmissani siitä, että Flingassa mentiin henkilökohtaisuuksiin ja kommentoitiin todella rumasti tiettyjä henkilöitä, sekä esimerkiksi tapahtumien järjestämisen tasoa. Toivoisin, että vastaisuudessa palautetta pyydettäessä ihmiset osaisivat vastata asiallisesti ja ilmaista mielipiteensä, toiveensa ja kehittämisideansa ilman turhaa aggressiivisuutta tai ilkeyttä.


Ensimmäisenä haluan nostaa esiin oikeasti positiiviset kommentit, joita tuli onneksi myös paljon. Erilaisia tapahtumia toivottiin paljon, joten haluan painottaa, että näitä on jo kehitteillä. Esimerkiksi erilaisia alkoholittomia tapahtumia on suunniteltu leffailloista ja peli-illoista oman votiivilahjan suunnitteluiltaan, ja kannatan ideaa, että suuremmat juhlat voidaan pitää alkuillasta alkoholittomina. Kulttuuritapahtumia saa aina ehdottaa jos silmiin osuu jotain mielenkiintoista, ja nyt maaliskuun lopulle on jo suunniteltu vierailua Sinebrychoffin taidemuseon Kohti Roomaa -näyttelyyn. Siitä tiedotetaan piakkoin lisää. Symposionin tapahtumiin on aina ollut voinut tulla haalareissa, niitä ei ole milloinkaan kielletty. Tällä hetkellä, kun hyvästä rahatilanteesta johtuen voimme järjestää paljon ilmaisia tapahtumia, on kuitenkin hankala alkaa järjestää haalaritapahtumia, joissa haalarilliset pääsisivät paikalle ilmaiseksi. Pelkään myös, että tällainen pahentaisi entisestään pienen järjestömme sisäisiä ristiriitoja. Yritän pyrkiä siihen, että sekä haalarilliset että haalarittomat ovat tervetulleita kaikkiin tapahtumiin, eikä mikään osapuoli tunne itseään syrjityksi.


Kommenteissa nousivat esiin kahvihetkien huono ilmapiiri ja kokousten pieni osallistujamäärä. Molemmat on tarkoitettu matalan kynnyksen hengailuksi, vaikka kokouksissa myös asiaosuutensa onkin. Toivoisin, että jatkossa tapahtumatoiveet ja muut ideat tultaisiin esittämään kokouksiin; toimintaa on vaikea kehittää, jos ainoa palaute on se, ettei kukaan halua osallistua mihinkään. Kokoukset on perinteisesti kätevyyssyistä järjestetty baareissa, mutta jatkossa pyrin järjestämään kokouksia myös muissa tiloissa ja esimerkiksi kahvihetkien yhteydessä. Esimerkiksi talvipuutarha olisi mukava kokouspaikka, mutta se ei ole iltaisin auki. Toivon, että kahvihetkienkin ilmapiiriä saataisiin kohennettua jatkossa. Osaltaan korona on ehkä rampauttanut jonkun verran Symposionin matalan kynnyksen toimintaa, koska pitkään ehdittiin tottua jo siihen, ettei tapahtumia ole tai kaikki on etänä.


Myös opintomatkat nousivat esille Flingassa. Valitettavasti Symposionilla ei ole sellaisia varoja, että opiskelijoiden matkaa Kreikkaan voitaisiin kustantaa, ellei intoa jonkinlaiseen varainkeruuseen löydy. Kreikan opintomatkaa on suunniteltu alustavasti keväälle 2024 professori Marja Vierroksen kanssa, ja tähän etsitään (todennäköisesti osittaista) rahoitusratkaisua. Olen myös ollut yhteydessä Tarton klassillisen filologian opiskelijoihin tämän kevään tiimoilta. Tiedustelin, että haluaisivatko he tavata meidät Tallinnassa ja voisimmeko järjestää jotakin yhteistä ohjelmaa, kuten museokierroksen tai illallisen. Odottelen heiltä vastausta ja toivon, että pääsisimme tutustumaan heihin. Näin Tallinnan ekskursiokin saisi vähän uutta sisältöä. Kansainvälisen yhteistyön lisäksi olen myös ollut yhteydessä ainejärjestöihin täällä Helsingissä, ja vireillä on muun muassa toga-bileet Fibulan kanssa sekä Megazone -ilta useamman ainejärjestön kanssa.



Haluan totta kai kommentoida myös Flingassa esille tulleita negatiivisia kommentteja. Vaikuttaa siltä, että jäsenistön keskuudessa liikkuu paljon vääristynyttä tietoa Symposionin hallituksesta, raha-asioista ja tapahtumien järjestämisestä yleisesti. Haluan oikoa joitakin näitä väitteitä ja mahdollistaa osaltani dialogin, jotta saisimme asiat paremmin toimimaan yhdessä jatkossa.


Olen pahoillani siitä, että joillekin järjestössämme on muodostunut kuva, että Symposionin tapahtumat ovat pienen piirin ryyppäjäisiä, joissa opiskelijoiden maksamat pääsymaksut menevät alkoholiin. Voin myöntää, että itse pidän pubeissa istumisesta (joi sitten olutta tai vaikka teetä), ja pidän siitä matalan kynnyksen hengailusta, jonka pubiympäristö mahdollistaa. Symposionin tapahtumissa ei ole koskaan, ainakaan oman muistini mukaan, painostettu ketään juomaan alkoholia, ei juotettu rangaistusshotteja tai tyrkytetty juotavaa niille, jotka eivät juo. Itse olen selvinnyt Tallinna -ekskursiosta tipattomalla, eikä kukaan painostanut minua juomaan. Ikävä kuulla, jos joku on kokenut painostusta juomisen suhteen, tai kokee Symposionin joidenkin jäsenten alkoholinkäytön ahdistavana. Kuten jo aiemmin totesin, aion jatkossa panostaa alkoholittomiin tapahtumiin ja kokouksiin, jotka eivät ole baariympäristössä. Ei ole kuitenkaan asiallista syytellä toisia alkoholin liikakäytöstä tai moralisoida toisten juomista. Alkoholin juominen tai juomattomuus ei omasta mielestäni ole mikään moraalikysymys, eikä Symposionin sisällä saa siitä sellaista myöskään tehdä.


Hallituksen asemasta liikkui Flingassa kommentteja, joita näen tarpeelliseksi korjata. Ymmärrän luottamuspulan tilanteissa, joissa on koettu, ettei saa ääntään kuuluviin. Symposionin edellisen hallituksen toiminta tarkastetaan yleiskokouksissa vuosittain, missä kaikki dokumentit käydään läpi. Olen myös itse toimittanut sähköpostilla dokumentit kaikille. En voi ottaa kantaa aiempien hallitusten käytäntöihin, mutta olen itse pyrkinyt pitämään toiminnan läpinäkyvänä. Kaikkia asiakirjoja saa halutessaan tiedustella rahastonhoitajalta ja puheenjohtajalta milloin vain myös yleiskokoukseen liittymättä. Pöytäkirjat löytyvät Symposionin kotisivuilta Wordpressistä. Flingasta sain vaikutelman, että yleisesti luullaan Symposionilla olevan paljon rahaa, jota on jotenkin pimitetty; vuosijuhlista saimme tavallista enemmän tuloja ja viimevuonna saimme poikkeuksellisen suuren järjestötuen, mutta olemme pyrkineet kompensoimaan sitä esimerkiksi ilmaisilla tapahtumilla. Olen ehdottanut, että voisimme vihdoin ja viimein tehdä myös kauan toivotun Symposion -hupparitilauksen tänä vuonna, ja samalla tilata esimerkiksi kangaskasseja. Tutorit voivat halutessaan toimia tämän vuoden epävirallisina haalarivastaavina, ja jos fuksien keskuudesta syksyllä löytyy halukkaita haalarinhankkijoita, tutorit voivat hoitaa haalariasiaa heidän kanssaan.


Valitettavasti tapahtumien järjestämisestä liikkui myös vääristyneitä oletuksia; olemme sitoutuneet ympäristösuunnitelmaan, jossa vältetään ruokahävikkiä, joten viiden ruokalajin illallista tai vastaavaa ei ole järkeä järjestää. Yhdenvertaisuussuunnitelmassamme ja ympäristösuunnitelmassamme olemme myös sitoutuneet tarjoamaan vegaanista ruokaa sekä erikoisruokavaliot huomioon ottavaa ruokaa, joka nostaa tapahtumien kuluja. Myös tämänhetkinen maailmanpoliittinen tilanne nostaa tapahtumakustannuksia. Cenojen ja suurempien juhlien tarjoilut riippuvat myös kylmästi siitä, kuinka moni suostuu auttamaan järjestelyissä ja kantamaan ostoksia klusterille tai vaikkapa valmistamaan ruokaa etukäteen. Koska kuluista oli epäselvyyttä, kerron esimerkkinä, että halvimmillaan yhden cenan järjestämiseen (ruoat ja alkoholittomat juomat) menee noin 35-50€, ja vastakohtaisesti viimevuoden Saturnaliaan käytin pelkästään itse tarjoiluihin lähemmäs 150€ ja tarjoilujen valmistukseen noin kymmenen tuntia. Toivottavasti tämä antaa jonkinlaista perspektiiviä tapahtumakulukeskusteluun.


Vaikka olen omalta osaltani valmis kehittämään Symposionin toimintaa, haluan muistuttaa, että Symposion on perinteikäs ja vanha järjestö, enkä haluaisi luopua kaikista perinteistä, sillä minusta niiden ylläpitäminen on tärkeää. Toivoisin myös, että useampi vanhempi opiskelija kokisi Symposionin yhä omakseen ja osallistuisi tapahtumiin mahdollisuuksien mukaan. Symposion viettää vuodessa neljää perinteistä suurta juhlaa, joista ei mielestäni kannata luopua. Oma mielipiteeni on, että on ihanaa, että meillä on muista järjestöistä eroavia, ikiomia perinteitä, kuten cenoja sitsien sijaan. Ymmärrän toiveen yhteistyöstä muiden järjestöjen kanssa, ja kuten yllä olen todennut, sitä pyritään kehittämään. Minusta Vademecum -kalenteri on myös tärkeä osa Symposionin toimintaa ja sille on aina ollut kysyntää myös järjestön ulkopuolella.


Lopuksi haluan todeta, kuten joku oli Flingassa kommentoinut, että ainejärjestötoiminta on opiskelijoiden opiskelijoille järjestämään toimintaa. Olin todella pettynyt kommentteihin kuten ”ruoka oli pahaa” tai ”kalenteri on ruma” koska joku toinen opiskelija, joka ei ole koulutukseltaan kokki tai graafinen suunnittelija, vaan klassillinen filologi, on vapaaehtoistyönä tehnyt ruokaa tai kalenterin meille. En ihmettele, jos kukaan ei halua tulevaisuudessa vastuulleen mitään, jos aikuisten ihmisten kommentointi on noin ala-arvoista. Toivon tosissani myös, että tulevaisuudessa ihmiset tulisivat kokouksiin ja osallistuisivat toimintaan, ja järjestäisivät esimerkiksi itse mieleisiään tapahtumia, jos nykyiset eivät miellytä. Pyrin siihen, että Symposion järjestää paljo erilaisia tapahtumia, mutta en minä eikä kukaan mukaan hallituksessa osaa lukea toisten ajatuksia. Flingasta sai myös hyvin ristiriitaisen kuvan jäsenistön toiveista, sillä toisaalta toivottiin kulttuurivastaavaa ja haalarivastaavaa, mutta toisaalta yleiskokoukseen, jossa valittiin tämän vuoden hallitus, tuli paikalle juuri ja juuri riittävä määrä kokouksen pitämiseksi. Osa koki myös vastuunoton tuputtamisen ahdistavaksi, joten en halua painostaa ketään ottamaan vastuuta, vaan toivoisin, että ihmiset voisivat löytää jonkinlaisen ilon yhdessä tekemisestä. Yritän huolehtia myös hallituksen hyvinvoinnista, joten en halua sysätä kenenkään vastuulle useampaa virkaa. Pyrin itse täyttämään kulttuurivastaavan virkaa niin hyvin kuin pystyn.


En halua enää ikinä lukea tai kuulla henkilökohtaisuuksiin meneviä kommentteja kenestäkään sympootista, enkä aio sietää entisten tai nykyisten hallituksen jäsenten haukkumista. En myöskään hyväksy trollaamista tai valheellisten väittämien levittämistä Symposionin foorumeilla. Flinga lopullisesti paljasti, että Symposionin hallituksessa toimiminen on erittäin epäkiitollinen tehtävä, ja kiitän puolestani kaikkia niitä jotka ovat jaksaneet pitkään olla mukana Symposionin toiminnassa, sekä nykyisiä että entisiä jäseniä. Tämä on palkatonta vapaaehtoistoimintaa, ja kerätyt varat menevät yhteiseen toimintaamme, eivät kenenkään omien etujen tavoitteluun. Toivon, että otin tässä vastauksessa huomioon mahdollisimman monipuolisesti jäsenistön kommentit, jotta kenellekään ei jäänyt olo, ettei hänen näkemystään ole kuultu. Vastaisuudessa odotan asiallista ja rakentavaa keskustelua kaikilta. Tämä on pieni järjestö, ei riidellä keskenämme vaan rakennetaan uudestaan Symposionia kaikille. Est modus in rebus.


Sofia Vierula,

puheenjohtaja

343 views4 comments

Recent Posts

See All

Puheenjohtajan joulutervehdys

Iloista vuodenvaihdetta kaikille rakkaille sympooteille! Kiitos kaikille kuluneesta vuodesta ja monista yhteisistä hetkistä! Vuosi 2023 on ollut sekä opintopoliittisesti että ainejärjestön sisällä kii

bottom of page